Se alla våra produkter med bilder på Äkta vara

Hel kärna

Alla våra olika spannmålssorter finns självklart att köpa som HEL KÄRNA. De är alla ett utmärkt närodlat alternativ till ris och är dessutom nyttigare och smakrika. Koktiderna varierar något, från nakenhavrens 20 minuter till naketkornets dryga 40. Naturligtvis kan man halvera koktiden genom att lägga kärnorna i blöt i kylen över natten och koka nästa dag. Vill man ha ett snabbalternativ till hel dinkel, som dessutom fungerar till "risotto" väljer man MATDINKEL. Där har vi slipat av en del av kliskiktet, vilket gör att koktiden är enbart en kvart. Konsistensen på kärnorna blir mindre tuggig. Laga till en smakfull helkornssallad genom att blanda ner grönsaker efter smak och tycke i de kokta kornen, eller tillsätt frukt, kanel och en skvätt honung, så är fruktsalladen som mättar klar.

Fullkornsprodukter

Allt mjöl där hela spannmålskärnan finns med kallas fullkorn. I flingor är det enkelt, där är ju kärnan bara tillplattad, men i mjöl är det inte lika lätt att veta vad man får i påsen. "Utmalningsgrad" kallas det som beskriver grovheten på mjölet. I fullkornsmjöl skall hela spannmålskärnan finnas med, inklusive kli och grodd. I grodden och kli-skiktet sitter mängder av näringsämnen, mineraler, vitaminer och enzymer. De flesta "storkvarnar" tar bort grodden innan de mal (det kallas för att man spetsar kärnorna), eftersom groddoljan förkortar hållbarhetstiden. På Warbro Kvarn ser vi mjöl som färskvara. Vi mal efter beställning, så du har chansen att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt. Mer smak och nyttigare.

Stenmalet mjöl

Vi mal allt vårt mjöl i en stenkvarn i ett steg. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet. Vårt FULLKORNSMJÖL har alla nyttigheter kvar från den hela kärnan. LJUST MJÖL, kallar vi vårt siktade mjöl – kliet är borta men det är ändå mer näringsrikt än "vanligt" vitt mjöl. Eftersom mjölet är stenmalet finns alltid lite av kärnans kli-skikt kvar - därav den något beigare färgen. Byt ut allt det kritvita valsmalda mjölet till vårt mer smakrika, ljusa stenmalda mjöl och din mage kommer att tacka dig!

Virvel-fullkornsmjöl

Förutom vår stora stenkvarn har vi en mycket ovanlig virvelkvarn från Tyskland hos oss. I den virvlas spannmålen runt i en skål av sten med hjälp av en luftström. Det tar lång tid, kärnorna slipas sakta ner mot stenskålens väggar till små fluffiga mjölpartiklar. Ett riktigt "fullkornsfluff" som är helt fantastiskt att baka och laga mat med! Du kan göra allt från limpor och pannkakor till kanelbullar, småkakor och pajdegar. Snacka om mirakelmjöl!

Flingor och gryn

Det finns en viss begreppsförvirring när det gäller dessa namn. Vad har havreflingor, havregryn och mannagryn gemensamt? Vi kallar alla "tillplattade sädeskorn" för FLINGOR (havre-och dinkel-flingor tex). Alla våra flingor är kallvalsade, dvs spannmålskärnorna plattas till i vår flingmaskinen i en kall process. De flesta andra kvarnar ångbehandlar spannmålen innan de gör flingorna. Fördelen med Warbro kvarn-flingorna är att inga näringsämnen förstörts och de räknas t.o.m som raw-food. En nackdel kan vara att gröten tar lite längre tid att koka – upp till10 minuter istället för 1 minut, beroende på spannmålssort. Flingorna kan även blötläggas en stund innan kokningen, så blir gröten klar snabbare.

Aktiverade flingor

Flingorna av dinkel och emmer, som vi har i våra müsliblandningar, är aktiverade, vilket kan beskrivas som en groddning "light". Flingorna blötläggs i vatten, groddningsprocesser kickar igång, de börjar aktiveras. Ca hälften av den s.k fytinsyran* försvinner under pro- cessen, vilket förbättrar näringsupptaget i kroppen och gör flingorna nyttigare och mer lättsmälta. * Mer om vad fytinsyra är kan du läsa längst ner på denna sida.

Mannagryn

Mannagryn är en biprodukt vid siktningen av mjöl och är den hårdaste delen av mjölkärnan. Manna från en stenkvarn blir mörkare, och har ett högre fiber- och mineral innehåll än det från en valskvarn. Vi säljer enbart manna från dinkel.

Müsli och gröt

Warbro kvarns egna blandningar är komponerade efter vad vi själva uppskattar mest. Alla sorter innehåller en bas av våra fyra mest populära flingor: dinkel, emmer, nakenhavre och naket korn. Till detta har vi en variation av smaksättningar: MARIAS MUMSIGA MÜSLI, som är helt osötad, har härlig smak av torkade bär och frön. MJÖLNARENS FLINGBLANDNING är en basmüsli där du själv står för smaksättningen efter säsong och humör, t.ex färsk frukt och bär. Denna blandning är den enda där det ingår enkornsflingor. MAUDS MÄTTANDE GRÖT har smaksatts med dadlar. Dofta gärna över med lite malen kanel eller kardemumma.

* Fytinsyra
Precis som det finns garvsyra i kaffe, så finns det en liknande syra i spannmål, soja, råris, baljväxter, nötter och fröer, den s.k fytinsyran. Dessa produkter innehåller egentligen rikligt med järn och andra mineraler, men pga fytinsyran är dessa svårtillgängliga för kroppen. Syran kopplar ett så starkt grepp om mineralerna att de blir mycket svåra för oss att ta upp. Att göra surdegsbröd eller låta degen jäsa under lång tid är ett bra sätt att få bort fytinsyran. Att äta surkål, vinäger, C-vitaminrik frukt är andra sätt att bryta ner fytinsyran. Det här kan vara värt att tänka på, eftersom mineraler är så viktigt för vår sinnesstämning och vårt humör.

bild produkter warbro kvarn

 

 

Dinkel – hel kärnadinkel

De här kärnorna använder vi till sallader, gratänger och bröd. Kokas ca 35 minuter. Till fruktsallad kan kärnorna marineras med honung och kanel/kardemumma. Till matsallad kan det vara gott att marinera med soja, balsamvinäger eller buljong. Koka gärna stor sats och frys in i små portioner. Snabb mat att laga i köket – långsam i kroppen. Alla hela kärnor har lågt GI.

Matdinkel

Praktiskt när du har lite bråttom, koktiden är ca 15 min. Det blir något mindre tuggmotstånd än den hela dinkelkärnan. Perfekt till en risotto, eller i en matig sallad.

Dinkel – flingor

Passar bra till gröt, i bröd, müsli och kakor.

Dinkel – stenmalet fullkornsmjöl

Använd gärna fullkornsmjölet till matigare bröd och pajdegar. Pannkakor på enbart fullkornsmjöl går utmärkt. Låt bara degen svälla en stund.

Virvelmjöl

100% fullkorn. Mjölet är mer fluffigt och kräver lite mer vätska än vanligt vetemjöl. Använd till allt som man brukar ha vanligt vetemjöl till; bröd, kakor och bullar. Pannkaksdegen behöver inte stå och svälla och smaken blir gudomlig!

Dinkel – ljust mjöl (siktat)

Ljust – men ändå mer näringsrik än vitt vanligt vetemjöl. Eftersom mjölet är stenmalet finns alltid lite av kärnans skal kvar - därav den något brunare färgen. Byt ut allt det kritvita vetemjölet till det mer smakrika, ljusa dinkelmjölet!

Dinkel – mannagryn

Den stenmalda mannan är fiberrik, men ändå väldigt fin i strukturen. Koka gröt, gör en pudding eller en sockerkaka med dinkelmannagryn. Himmelskt gott!

Dinkelkli

Bra om du vill få fart magen! Kliet framställs av det tunna hölje som omger dinkelkärnan. Strö på fil, gröt, eller blanda i muslin. Tänk på att alltid inta vätska tillsammans med kli, annars kan det få motsatt effekt. Lite kli i bröddegen gör brödet saftigare och nyttigare.

Enkorn & Emmer – hel kärna

Kokas och används istället för ris, att strö över salladen eller i brödbak.

Enkorn & Emmer – stenmalet fullkornsmjöl

Gott till brödbak Man kan med fördel blanda emmer och enkorn med dinkelmjöl för ett underbart bröd. Ger veka degar som bör bakas i form. Snällt mot magen. Smaken är väldigt fin och lite sötaktig, och kan också användas till kakor, pajer, plättar mm.

Nakenhavre – hel kärna

Gott i sallader, fruktiga eller matiga. Koka ca 20 minuter som ris. Snacks: Låt de kokta kärnorna svalna så de blir lite torra. Torrosta i stekpanna och tillsätt flingsalt. Krispigt och gott! Tips till frukost: strö lite kokta nakenhavrekärnor på gröten så förlänger du mättnaden.

Nakenhavre – flingor

Gott till gröt och müsli, chokladbollar, kakor, bröd, pannkakor, frukt och bärpajer. Den som börjat äta nakenhavregröt brukar vara fast.

Naket korn – hel kärna

Kokas och blandas i grönsaksrätter. Rejäl, mättande mat som mättar ta mig sjutton hela dan!

Naket korn – flingor

Kokas till gröt eller används i müsli och bakverk.

Naket korn – fullkornsmjöl

Bra till bakning eller gröt. Blanda i grovbröd eller använd kornmjöl till typiska norrländska tunnbröd.

Lantvetemjöl

Vi på Warbro Kvarn har alltid gillat ursprungs-sorter av säd. Vi kompletterar med ett modernt vete, men förädlat på ett ursprungligt sätt. Hundra procent stenmalet siktat vetemjöl, unikt på marknaden. När vi siktar vårt stenmalda lantvetemjöl kommer det med delar av grodd och kli, där mycket näring och nyttigheter sitter och brödet blir därför en nyans mörkare.

Lantknäcke

Det är bakat på vårt stenmalda lantvetemjöl, dinkel-fullkorn och råg fullkornsmjöl. Ovanpå finns det lin-, pumpa- och solros-frön samt havssalt.