Dinkel

dinkel

Dinkel/Speltvete är en ca 5000 år gammal sort. Vi odlar dels de höstsådda ursprungssorterna ”Steiners roter tiroler” och ”Oberkulmer rotkorn”, och den vårsådda ”Gotlandsdinkel” som har ax med borst. Man kan så dinkel både på våren och hösten. Kärnorna ligger ombäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar. Det måste skalas innan man kan mala det, liksom hos enkorn och emmer. Näringsmässigt skiljer sig äkta dinkel från vete på ett par viktiga punkter: högre proteinhalt, annorlunda glutenkvalité samt högre energi- och mineralinnehåll i dinkel än i vete. Andelen nyttiga fettsyror är också högre. Mjölet ger en fyllig arom med god smak och kan ersätta vete i alla bakverk.

Analys av vårt dinkel hösten 2016

Näringsvärde (genomsnitt 100 g):
Energi 1435 kJ /343 kJ
Protein 13 g
Kolhydrat 60 g varav sockerarter 7 g
Fett 3 g varav mättat fett 0,4 g
Fiber 11 g